סקירה מאקרו כלכלית
ישראל והעולם
4 במאי 2025
נקודות מרכזיות
ישראל
- יצרניות ויבואניות המזון והטואלטיקה מודיעות על התייקרויות החודש ובראשית יוני
- האינדיקטורים השוטפים למצב המשק מצביעים על המשך התאוששות
- האפיק הממשלתי – האוצר צפוי להנפיק סך של 2.75 מיליארד ש"ח לשבוע, במהלך חודש מאי. להערכתנו, ניתן לשמור על מח"מ ממשלתי ארוך.
- טווחים קצרים עד בינוניים – ריבית בנק ישראל צפויה להיוותר ללא שינוי ומספקת עוגן. עדיין, ישנו יתרון לאפיק הצמוד בחודשים הקרובים.
- טווחים ארוכים – משקל יתר. ניטרלי בין האפיק השקלי לצמוד.
האפיק הקונצרני – מרווחי האשראי צרים מאוד. ישנה עדיפות לאיגרות קונצרניות איכותיות (תזרים איתן – סיכון מנפיק). בשלב מתקדם זה, מומלץ לשמור על מח"מ ארוך.
הכלכלה העולמית
- הבנק המרכזי האמריקאי צפוי להודיע ביום ד' על גובה הריבית – צפי ליציבות
- ישנה רגיעה מסוימת וסימנים לאופטימיות במלחמת הסחר
- למרות התכווצות של הכלכלה האמריקאית ברבעון הראשון של 2025, שוק העבודה ממשיך לתפקד
השבוע במרכז

השוק מעניק סיכוי של 97% שהריבית הדולרית תיוותר השבוע ללא שינוי
הכלכלה המקומית
גיוס החוב בחודש מאי
בחודש מאי צפוי האוצר לגייס סך של 11.0 מיליארד ש"ח בשוק הסחיר המקומי, לעומת 8.25 באפריל, 15.0 במארס ו-14.5 מיליארד ש"ח בפברואר. אמנם, בראייה חודשית ישנה עלייה בהיקף ההנפקות (מ-8.25 מיליארד ש"ח ל-11 מיליארד ש"ח), אך בהתחשב בכך שבאפריל היו רק 3 שבועות של הנפקות, היקף ההנפקה השבועי נותר למעשה ללא שינוי, ברמה של 2.75 מיליארד ש"ח, בדומה לאפריל ונמוך מממוצע ההנפקות השבועי של 3 מיליארד ש"ח במארס.

לפי ההצמדות, יגויסו 7.7 מיליארד ש"ח באפיק השקלי בריבית קבועה ובנוסף, יימכרו 1.0 מיליארד ש"ח בריבית משתנה, ובסך הכול 8.7 מיליארד ש"ח. באפיק הצמוד יגויסו 2.35 מיליארד ש"ח, מתוכם 2 מיליארד ש"ח יגויסו באיגרת חדשה לפדיון באפריל 2031. בפועל, כ-21% מסך ההנפקה הוא צמוד למדד. המח"מ באפיק הצמוד צפוי לעמוד על 9.3 שנים, לעומת 9.7 שנים בחודש הקודם.

מח"מ ההנפקה הצפויה באפיק השקלי (ללא אג"ח בריבית משתנה) צפוי לעמוד על 4.8 שנים, לעומת 5.2 שנים ו-5.9 שנים בחודש שעבר ולפני חודשיים, בהתאמה. ללא אג"ח משתנה וקצרה, הוא צפוי לעמוד על 6.0 שנים.
שוק העבודה נותר יציב אך נרשמו סימני האטה קלה
בחודש מארס נרשמה ירידה של 0.1% בשיעור האבטלה לפי הנתונים הגולמיים, לרמה של 2.6%. עם זאת, לאחר ניכוי השפעות עונתיות, חלה דווקא עלייה בשיעור האבטלה ל-2.9%, לעומת 2.8% בפברואר ו-2.7% בינואר. מספר המועסקים גדל ב-12 אלף, בעוד שכוח העבודה כולו התרחב ב-15 אלף איש. לעומת זאת, מספר המועסקים המגויסים ירד מעט, מ-20 אלף ל-19 אלף. שוק העבודה נותר הדוק כאשר שיעור ההשתתפות בכוח העבודה עלה במעט, מ-62.5% ל-62.6% – ובמקביל נרשם גידול במספר המועסקים. בנוסף, חלה ירידה קלה במספר המשרות הפנויות: 140,487 בחודש מארס לעומת 141,504 בפברואר. גם שיעור המשרות הפנויות ירד במעט, מ-4.42% ל-4.39%.
בהשוואה בין הרבעון הראשון של 2025 לרבעון השלישי של 2023 (התקופה שלפני פרוץ המלחמה):
- שיעור המשרות הפנויות בכלל המשק עומד כעת על 4.41% – עלייה של כ-19% לעומת התקופה המקבילה בשנת 2023.
- בכלל ענפי המשק חלה עלייה, כאשר הבולטים ביותר היו ענפי המסחר (עלייה של 40%) והבינוי (עלייה של 37%).
- בענפי השירותים המקצועיים וההייטק נרשמה עלייה מתונה יותר – 6% ו-11%, בהתאמה.
הנתונים מעידים כי שוק העבודה בישראל נותר חזק ויציב, גם לנוכח אי-ודאות כלכלית ואירועים גיאו-פוליטיים. העלייה הקלה בשיעור האבטלה ובירידה במספר המשרות הפנויות אינה מצביעה על שינוי מגמה מהותי, אלא עשויה להיתפס כתיקון זמני לאחר תקופות של התאוששות מהירה.
יצרניות וספקיות המזון מודיעות על שורה של התייקרויות
לאחר שחברת דיפלומט הודיעה לפני כשבוע על התייקרות צפויה, יוניליבר יצאה בהודעה דומה. ההודעה של תנובה על העלאת מחירים, שהייתה גם כן לפני כשבוע וחצי, הביאה לתגובת שרשרת של שטראוס וטרה על ייקור מוצריהן.
נראה כי לאף אחד אין ממש אינטרס או רצון לבלום את ההתייקרויות של היצרנים והספקים והדבר יגולגל למחירי סל הקניות. מדד אפריל צפוי להתייקר ב-0.6%, ולאחריו מאי לעלות ב-0.2, כעת נראה כי מאי עלול אף להתייקר ב-0.3% ולכך עלולה להיות השפעה שלילית על נכונות בנק ישראל להפחית את הריבית.
הכלכלה העולמית
שוק העבודה האמריקאי מתפקד, אך הצמיחה נחלשת
ביום שישי פורסם בארצות הברית דוח תעסוקה חיובי מהצפוי, המצביע על כך ששוק העבודה האמריקאי נותר חזק וממשיך לתמוך בגישה זהירה מצד ה-Fed. לנוכח הנתונים, נראה כי הבנק המרכזי ימתין עם שינויים במדיניות הריבית עד שתתבהר התמונה בזירת הסחר הגלובלית.
כך, בחודש אפריל נוספו למשק האמריקאי 177 אלף משרות חדשות (ללא מגזר החקלאות) — מעל לכל התחזיות. עם זאת, נתוני החודשים פברואר ומרץ עודכנו כלפי מטה בסך כולל של 58 אלף משרות. שיעור האבטלה נותר יציב ברמה של 4.2%, בעוד ששיעור ההשתתפות בכוח העבודה עלה קלות ל-62.6%. השכר השעתי הממוצע רשם עלייה מתונה של 0.2%, נמוך מעט מהתחזיות. מנגד, במגזר הממשלתי נרשמה ירידה במספר העובדים, עם קיטון של 9,000 משרות.

במקביל, הנתונים הראשוניים לתמ"ג ברבעון הראשון של 2025 מצביעים על התכווצות של 0.3% בהשוואה לרבעון הקודם — ירידה מפתיעה נוכח יציבות הביקושים הפרטיים. עיקר הפגיעה נגרמה מעלייה חדה ביבוא, שנרשמה כהיערכות מוקדמת להחמרת מדיניות המכסים. צריכת משקי הבית צמחה בקצב שנתי של 1.8%, ירידה מהותית לעומת 4% בסוף 2024, אך עדיין מעל לתחזיות המוקדמות שעמדו על 1.2%. חשוב לציין כי הצמיחה במלאים לא הצליחה להדביק את הגידול ביבוא, לכן ייתכן שהנתון הסופי יתוקן מעלה בהמשך.
מבט קדימה: אם המתיחות בזירת הסחר תדעך, הביקושים הפרטיים עשויים לשוב ולתמוך בצמיחה. עם זאת, הסיכון להמשך חולשה כלכלית ברבעון הקרוב נותר ממשי — במיוחד אם המכסים ימשיכו להעיב על מגזרי הייצור והצריכה.
מלחמת הסחר - סימנים לרגיעה - פתיחת דלת לדיאלוג בין ארה"ב לסין
במהלך השבוע נרשמה רגיעה יחסית בזירת הסחר, אך התפתחו מספר צעדים חשובים בעלי השפעה ארוכת טווח. נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, חתם על צו נשיאותי שמפחית באופן משמעותי את נטל המכסים על יצרני הרכב. הצו מבטל את בניית המכסים זה על גבי זה, ומסיר את המסים בגובה 25% על פלדה ואלומיניום המיועדים לשימוש בתעשיית הרכב. בנוסף, יצרנים זרים זכאים כעת לקיזוז של 15% מהמכסים בשנה הראשונה, שירד ל-10% בשנה השנייה ויבוטל לחלוטין בשנה השלישית.
צעדים אלה צפויים לעודד ייצור והרכבה מקומית של רכבים בארה"ב, להפחית עלויות ליצרנים ולספקים, ולחזק את תעשיית הרכב האמריקאית כולה. במקביל, הממשל האמריקאי דיווח על התקדמות במשא ומתן עם מדינות נוספות ובהן הודו, יפן ודרום קוריאה — מה שמעיד על מגמה רחבה של ניסיון לפתור מתחים סחריים באמצעות הסכמים דו-צדדיים.
במקביל, מסרים מרומזים מבייג'ינג מאותתים על פתיחות לדיאלוג עם וושינגטון. לפי דיווח בתקשורת האמריקאית, ולהם מקורות סינים שציינו כי "אין נזק בשיחות סחר עם ממשל טראמפ". הדבר מתפרש כהתבטאות המגלמת ריכוך מסוים של העמדה הסינית ורצון לדיאלוג. ההצהרה האמריקאית פורסמה זמן קצר לאחר נתוני מנהלי הרכש באפריל, שהצביעו על ירידה חדה בהזמנות ליצוא ל-44.7 נקודות לעומת 49.0 במרץ — סימן מובהק ללחץ כלכלי גובר בסין על רקע מתיחות הסחר.
השבוע האחרון עשוי להתברר כנקודת מפנה ראשונית במלחמת הסחר: מצד אחד, ארה"ב נוקטת צעדים להקלת נטל המכסים על סקטורים רגישים, ומצד שני, סין מאותתת על נכונות לדיאלוג — גם אם זה נעשה בעקיפין. אם שני הצדדים אכן ייכנסו למו"מ ישיר, הסיכון להסלמה יתמתן, מה שיחזק את ביטחון השווקים ויעודד השקעות. עם זאת, קצב ההתקדמות צפוי להיות איטי ותלוי באינטרסים פוליטיים פנימיים. בטווח הקרוב, המשקיעים ישאבו עידוד מהמהלכים האחרונים, אך ימשיכו לעקוב בזהירות אחר התנהלות שני הצדדים כדי להעריך אם מדובר בפתרון אמיתי או רק בהפוגה זמנית.
תחזיות
ריבית בנק ישראל
נוכחי:
4.50%
מועד ההכרזה הקרוב:
26/05/25
צפי ריבית:
יציבות
מדד המחירים לצרכן
מדד אפריל 2025:
0.6%+
12 החודשים הבאים:
2.6%+
אלוקציה
מניות
חשיפה מומלצת: 85%
חו"ל
ישראל
50%
50%
עדיפות:
- DOW JONES
- HEALTH CARE
- EURO STOXX 600
אג"ח ממשלת ישראל
מח"מ מומלץ:
שקלי: בינוני
צמוד: ארוך
שקלי
צמוד
30%
70%
ריביות רשמיות
ארה"ב: 4.25% – 4.50%
גוש האירו: 2.65%
בריטניה: 4.75%
יפן: 0.5%
כתב: ד"ר רון אייכל
יועץ כלכלי
לאיילון בית השקעות
גילוי נאות
איילון בית השקעות בע"מ, נעם ברורמן השקעות בע"מ, נעם ברורמן שירותי ניהול וייעוץ בע"מ, איילון פתרונות פיננסיים (2004) בע"מ ואיילון קרנות נאמנות בע"מ,(להלן: "קבוצת איילון"),לרבות בעלי שליטה ו/או בעלי עניין בה, מחזיקה ו/או עשויה להחזיק ו/או לבצע פעילות בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסיים ו/או בסחורות המוזכרים בסקירה זו (להלן: "הנכסים") עבור עצמה ו/או עבור לקוחותיה ו/או במסגרת אחרת. כן עשויה קבוצת איילון, לרבות בעלי שליטה ו/או עניין בה ו/או חברות שמי מאלה הינו בעל עניין בהן, בהתאם למגבלות הקבועות בדין, להתקשר בעסקאות ו/או להעניק שירותים לחברות הנזכרות במידע או חברות הקשורות אליהן, בין במישרין ובין בעקיפין.
אין בסקירה ו/או בנתונים, ידיעות, ניתוחים, הערכות, טקסט ו/או תמונות (להלן: "הסקירה") זו אלא הבעת דעה בלבד מתוך מטרת הבאת מידע כללי המתבסס על הידוע ביום פרסום הסקירה הגלוי והציבורי ו/או מקורות מידע אחרים אשר בעיני כותבי הסקירה ניתן להתייחס אליהם כאמינים אך המידע לא אומת בדרך עצמאית על ידי עורכי הסקירה ומשכך לא ניתן להיות ערבים לדיוק הפרטים שנכללו בה ו/או לשלמותה ובכלל זה לא ניתן להתחייב שבמידע לא ייכללו טעויות או שגיאות ויש לראות את הדברים הכתובים באופן מתאים וכמובן בכפוף לשינוים שחלו בזמן ממועד עריכת הסקירה ובכל מקרה אינה מהווה תחליף למידע המופיע בתשקיפי ההנפקה של הנכסים הרלוונטיים ו/או בדיווחים הנוגעים אליהם מכל מין וסוג שהוא.
מבלי לגרוע מכלליות האמור, כל האמור בסקירה זו עשוי להשתנות בכל עת וללא מתן הודעה נוספת ואין לראות בסקירה כשלמה וכממצה, ובין השאר, בקשר לכל ההיבטים הנוגעים לנכסים הכללים או הספציפיים המוזכרים בה, במישרין ו/או בעקיפין ו/או על דרך ההפניה. כמובן שסקירה זו אינה מהווה הצעה של הנכסים ואינה מהווה הזמנה לרכשם ואין לראות בה כייעוץ ו/או שיווק בדבר כדאיות ההשקעה בה ו/או כהצעה או כשידול או כהמלצה, במישרין ו/או בעקיפין, לקנות ו/או למכור את הנכסים, ובכלל זה יחידות השתתפות של קרנות נאמנות בניהולו של מנהל הקרן מקבוצת, בשום אופן צורה ו/או דרך. עוד יצוין כי הנכסים המוזכרים בסקירה עשויים שלא להתאים לקורא הסקירה.
יודגש: סקירה זו אינה מביאה בחשבון את מטרות ההשקעה, המצב הכלכלי והצרכים הייחודיים של כל משקיע ויש לצורך בטרם קבלת החלטת השקעה כלשהי להתייעץ, ככל שנדרש, עם גורם ייעוץ מוסמך לרבות יועץ מס מוסמך בדבר השלכות המס של פעילות בנכסים או לראות סקירה זו כשיקול אחד במכלול. קבוצת איילון אינה מחויבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים ו/או עדכונים במידע ו/או בסקירה מראש או בדיעבד. על רקע כל האמור, קבוצת איילון לא תהא אחראית לכל נזק ו/או הפסד שייגרמו, למאן דהו, בדרך כלשהי, במישרין ו/או בעקיפין, כתוצאה מהסתמכות על הסקירה ו/או שימוש בה בדרך כלשהי.
אין לעשות שימוש בסקירה זו ללא רשות מפורשת בכתב מקבוצת איילון והיא אינה מיועדת אלא למי שהומצאה לו על ידי קבוצת איילון. כמו כן, נדגיש כי עליכם לבחון כל סקירה בפני עצמה ולראות האם היא נכנסת להגדרה של "עבודת אנליזה" כפי שהובאה לעיל, במידה והסקירה אכן מהווה עבודת אנליזה יש לוודא שהיא עומדת בדרישות ההוראה כאמור. לשימת לבכם, כיום הוראת האנליזה חלה גם לגבי ני"ע בחו"ל ולא רק לגבי ני"ע בארץ.